Lahti tarvitsee liikuntastrategian

29/05/2021

Valtakunnallisesti säännöllisesti kokoontuvat liikuntaseurojen ja yhdistysten sekä kunnan yhteiset asiantuntijaelimet ovat edelleen suhteellisen harvinaisia (35 %) sekä liikuntaneuvonnan palveluketjujen sopimisessa sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa yhdessä on vielä kehitettävää (58 %). Kolmasosa kunnista ei esittele liikunnan ydintietoja luottamushenkilöille.

TEA2020 tiedonkeruu kertoo karua totuutta lahtelaisesta liikuntaedistämisaktiivisuudesta. Erityisesti seuranta- ja tarveanalyysi puolella on valtavasti kehitettävää. Hyvinvointikertomuksessa ei seurata työikäisten, ikääntyvien tai liikkumis- ja toimintaesteisten liikunta-aktiivisuutta. Sitä vastoin lasten- ja nuorten toimintaa ja seuratoimintaan osallistuvien lasten osuutta seurataan aktiivisesti. Samanlainen suuntaus on nähtävillä, kun asioita esitellään luottamushenkilöille tai johtoryhmälle. Edelleenkään meillä on mittarit olemassa vain lasten ja nuorten osalta.

Kunnan liikuntapaikkojen osalta kaikki muut paitsi lähiliikuntapaikat, ulkoilupaikat ja vesiliikuntatilat näyttävät heikkoa tulosta. Kunnalla ei ole riittävästi pallokenttiä, jääurheilualueita ja liikuntasaleja kuntalaisten käyttöön. Henkilöstön osalta resurssit ovat myös heikot. Erityisesti liikunnanohjaushenkilöstössä tilanne on erittäin heikko, minkä tulisi olla yksi painopistealueista, että saadaan kuntalaiset liikkumaan. Tämä osa-alue kun ei voi yksin olla seurojen tai kolmannen sektorin toimijoiden vastuulla.

Koulupäivän liikuntaa lisääviä toimenpiteitä tulisi myös kehittää mm. lisäämällä sisäliikuntatilojen hyödyntämistä liikuntatuntien ulkopuolella, oppilaiden aktivointia koulumatkaliikuntaan sekä lisätä välituntiliikuttajien määrää kouluissa. Mielestäni paras lääke oppilaiden vähäiseen liikkumiseen on edelleen tunti liikuntaa koulupäivän aikana, tapahtuu se sitten salissa, luonnossa tai ulkokentällä minkä tahansa aineopetuksen yhteydessä, kun se siihen hyvin linkittyy.

Tarvitsemme iltakoulua luottamushenkilöille, jossa käydään läpi liikunnan vaikuttavuutta ja sen valtavaa merkitystä hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tämän lisäksi Lahti tarvitsee hyvinvointistrategian rinnalle liikuntastrategian, joka sisältää liikuntaolosuhteiden kehittämisohjelman, liikuntapaikkojen palveluverkkoselvityksen sekä suunnitelman tulossa olevista liikuntahankkeista.

Suomen Liikunnan Ammattilaiset ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu järjesti Asiaa liikunnasta ja urheilusta -kuntavaalipaneelin, jossa moni ehdokkaista kannatti Lahteen liikuntastrategiaa. Katso tallenne täältä >>

Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started